sadsad x
asdasd

Giysiler Nasıl Yıkanmalı?

06 Mart 2020
Giysiler Nasıl Yıkanmalı?

Özenle aldığımız giysilerimizi yıkarken hepimizin dikkat etmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Bunlara dikkat edilmediği taktirde çamaşırlarımızın kısa sürede yıpranmasına, renginin solmasına veya küçülmesine/sünmesine sebep olabiliriz. Bu sebeple çamaşırlarımızı, rengine ve türüne göre sınıflandırarak yıkamak, kullanacağımız deterjanın özelliklerinden çamaşır makinesinin program seçimine kadar birçok özelliği göz önünde bulundurmamız gerekir. Evet çamaşır makineleri, çamaşır yıkamayı hem daha kolay hem de daha zevkli bir hale getirdi fakat makine ayarlarını kullanmayı bilmiyorsak, hem kıyafetlerimize hem de makineye zarar vermemiz malesef çok mümkün. Eminiz ki biliyorsunuz ama hatırlatalım: beyaz ve renkli kıyafetlerinizi ayrı ayrı makineye atmanız gerekir. Kullanacağınız deterjan da beyazlar için ayrı, renkliler için ayrı olmalıdır. Bu beyazlarınızın daha parlak bir beyaz olmasını sağlayacak, renklilerinizin de renk atmasına neden olmayacaktır. Hatta eğer kirlileriniz çoksa, renklileri de iki kısma ayırabilirsiniz. Bunların içinden siyah, koyu mavi gibi mat tonlarda ve renk verme ihtimali yüksek olan kıyafetleri ayrı; pembe, sarı vb. gibi daha açık renklerde olup, renk verme ihtimali düşük olan kıyafetlerinizi ayrı olarak yıkayabilirsiniz.

“Ne kadar çok deterjan atarsam, o kadar temiz olur.” mantığı yanlıştır. Yeni çıkan deterjanlar genellikle “konsantre” özellikte olduklarından, zaten bir ölçü deterjan size istediğiniz temizlikten daha fazlasını sunabilecek güçte olacaktır. Deterjanı çok kullanmak, çamaşırların durlanmasını zorlaştırmakta ve köpüklü kalan giysilerimizin özellikle güneş ışığı görünce renk atmasına, yıpranmasına neden olabilmektedir. Bunun için deterjanın ölçüsü ne ise, o kadar kullanmaya çalışın. Yeni çıkan çamaşır makinesi modelleri 10 kg kadar kirli alabilmektedir. Fakat bu ağırlığın, kıyafetlerin ağır hâli baz alınarak düşünüldüğünü unutmayın. 150 gr’lık bir kıyafet, ıslandığında 400 gr’a kadar çıkabilmektedir. Bunun için hem makinenizin ömrünü uzatmak hem de kıyafetlerinizin daha temiz yıkanmasını sağlamak için makineyi ağzına kadar doldurmayın. Kıyafetlerin makinenin içinde hareket ederek kirlerinin çözülmesine olanak sağlamış olursunuz böylece. Gereğinden çok kullanılan yumuşatıcılar, kıyafetlerin renklerinin çabuk solmasına neden olabilmektedir. Birçok kişi, kıyafetlerinde kalan yumuşatıcı kokusunu sevdiği için kıyafetlerinde bu koku daha kalıcı olsun diye normalinden fazla yumuşatıcı kullanmakta. Bu belki istediğimiz şekilde püfür püfür yumuşatıcı kokulu çamaşırlar elde etmemizi sağlasa da, kıyafetlerin ömrünü kısaltması açısından zararlıdır.

Belki de en çok merak edilen nokta, çamaşırları kaç derecede yıkayacağımızdır. Aslında her kıyafetin etiketinde bunun açıklaması bulunur. Fakat tecrübeyle sabitlenmiş bilgi şudur: Renkliler 40 derecede, beyazlar ise 60 derecede yıkanır. Bu sıcaklık değeri, kıyafetlerinizin mis gibi temiz olması için idealdir ve yeterlidir. Özellikle renklilerde 40º’nin üstündeki bir program seçilmesi, çamaşırlarınızda leke ve iz kalmasına, dahası kıyafetlerinizin çekerek küçülmesine neden olacaktır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.